Friday, 5 December 2014

KALENDAR CUTI UMUM DAN CUTI SEKOLAH 2015

Assalamualaikum wbt....


Kalendar Cuti Umum 2015 Malaysia

(Tertakluk kepada perubahan)
kalendar cuti umum 2015

Jadual Hari Kelepasan Am 2015
Tarikh
Cuti Umum
Negeri
1 Jan (Khamis)Tahun Baru 2015Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu
3 Jan (Sabtu)Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
14 Jan (Rabu)Hari Keputeraan YDB Negeri SembilanNegeri Sembilan
18 Jan (Ahad)Hari Keputeraan Sultan KedahKedah
1 Feb (Ahad)Hari Wilayah PersekutuanKuala Lumpur, Labuan dan, Putrajaya
3 Feb (Selasa)Hari ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang dan Selangor
19 Feb (Khamis)Tahun Baru CinaSeluruh negara
20 Feb (Jumaat)Tahun Baru Cina (Hari Kedua)Kecuali Kelantan dan Terengganu
4 Mar (Rabu)Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu
3 Apr (Jumaat)Good FridaySabah dan Sarawak
15 Apr (Rabu)Hari Melaka Bandaraya BersejarahMelaka
26 Apr (Ahad)Hari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu
1 May (Jumaat)Hari PekerjaSeluruh negara
3 May (Ahad)Hari WesakSeluruh negara
7 May (Khamis)Hari HolPahang
16 May (Sabtu)Israk dan MikrajKedah, Negeri Sembilan dan Perlis
17 May (Ahad)Hari Keputeraan Raja PerlisPerlis
30&31 May (Sabtu&Ahad)Pesta Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah dan Labuan
1&2 Jun (Isnin&Selasa)Perayaan Hari Gawai DayakSarawak
6 Jun (Sabtu)Hari Keputeraan YDP AgongSeluruh negara
18 Jun (Khamis)Awal RamadanJohor, Kedah dan Melaka
4 Jul (Sabtu)Hari Nuzul Al-QuranKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu
7 Jul (Selasa)Hari Ulang Tahun Perisytiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang
11 Jul (Sabtu)Hari Jadi YDP Pulau PinangPulau Pinang
17&18 Jul (Jumaat&Sabtu)Hari Raya PuasaSeluruh negara
31 Aug (Isnin)Hari KebangsaanSeluruh negara
16 Sep (Rabu)Hari MalaysiaSeluruh negara
13 Sep (Sat)Hari Jadi YDP SarawakSarawak
24 Sep (Khamis)Hari Raya QurbanSeluruh negara
25 Sep (Jumaat)Hari Raya Qurban (Hari Kedua)Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu
3 Oct (Sabtu)Harijadi YDP SabahSabah
9 Oct (Jumaat)Hari Jadi YDP MelakaMelaka
14 Oct (Rabu)Awal Muharram (Maal Hijrah)Seluruh negara
24 Oct (Sabtu)Hari Keputeraan Sultan PahangPahang
10 Nov (Selasa)Hari DeepavaliKecuali Sarawak
11&12 Nov (Rabu&Khamis)Hari Keputeraan Sultan KelantanKelantan
18 Nov (Rabu)Hari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor
22 Nov (Ahad)Hari Keputeraan Sultan JohorJohor
27 Nov (Jumaat)Hari Keputeraan Sultan PerakPerak
11 Dec (Jumaat)Hari Keputeraan Sultan SelangorSelangor
24 Dec (Khamis)Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
25 Dec (Jumaat)Hari KrismasSeluruh negara


Kalendar Cuti Sekolah 2015 Malaysia

Berikut adalah jadual cuti sekolah untuk sesi persekolahan bagi tahun 2015.
Cuti
Tarikh
Cuti pertengahan Penggal 1
14.03.2015 - 22.03.2015
Cuti pertengahan tahun
30.05.2015 - 14.06.2015
Cuti pertengahan Penggal 2
19.09.2015 - 27.09.2015
Cuti akhir tahun
21.11.2015 - 03.01.2016
Cuti untuk sekolah-sekolah di negeri Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu bermula dan berakhir sehari lebih awal.
Sila layari Takwim Persekolahan Tahun 2015 untuk perincian hari persekolahan & cuti sekolah dan Kalendar Islam 2015 untuk kalendar Hijriah.

p/s:semoga dengan perkongsian ini,anda semua dapat merancang percutian bersama keluarga tercinta....:-)

Wednesday, 26 November 2014

FIRST TRIMESTER

Assalamualaikum wbt....

entry ni adalah untuk tatapan cik nat dan sesiapa yang rasa nak baca lah kan....xnak baco sudah lah.....ada cheq kisah ke.....ni adalah diari sepanjang cik nat mengandung anak pertama....pengalaman yang terlalu indah pemberian dari Yang Maha Esa....semoga zuriat dalam kandungan ni sihat sehingga dilahirkan dan sehingga besar....semoga menjadi anak yang soleh dan solehah....amin....

minggu 1-4
* time ni cik nat xda rasa apa-apa yang something wrong ngan badan....cuma adalah terasa sakit kat breast kan....habis je waktu subur,seminggu lepas tu,gedik nak cek upt...xtaulah pasaipa yang gedik sangat kan...sebelum ni x segedik ni pun....
*lps je cukup 4minggu dari date last period tu,cik nat p check up plak....bukan pa....nak confirmkan pregnancy ngan doktor...kang tersyok sendiri plak...sapa yang frust...cik nat gak kan....time ni gak doktor sah kan yang cik nat pregnant...syukur alhamdulillah...walaupun cik nat sendiri dah test upt sendiri kat umah tapi lepas dengar keputusan dari doktor, cik nat tetap bersyukur yang Allah dah makbulkan doa kami suami isteri....Allahuakbar....gembira xterkata tau....

minggu 5
* perut time ni kebuncitan cikit dari besa....
* mood makan time ni ok cikit kot....tapi 1 malam tu terasa mulut ni pahit je...nak makan something yang masam-masam n pedas....en. suami tya nk makan apa....cik nat cakap lah tomyam....so malam tu jugak lah dia bawa p makan....lepas makan tu,rasa ok cikit lah.....masa ni time raya haji...susah betul nak jumpa kedai makan yang buka...nasiblah da satu kedai kat ngan umah MIL buka...belasah je lah...janji dpt makan kan...

minggu 6
* selera makan time ni dah hilang.....sampai bau makanan pun xboleh...rasa nak muntah....tengok makanan yang berkuah and goreng-goreng,tekak jadi kembang semacam je....macam mana pun cik nat kena makan gak...apa yang boleh makan time ni nasi putih + kicap + ikan goreng.....pastu biskut and roti yang xda bau....kalau buah plak,buat masa ni boleh makan lagi lah....yang lain tengok pun xteringin dah.....alahai....seksanya bila tekak ni rasa loya-loya tapi xnak muntah....bila muntah puaslah cikit kan....

minggu 7-9
*time ni selera makan still sama...xboleh makan sembarangan....masa kandungan masuk usia 2bln,cik nat pergi buat buku....actually cik nat malas nk buat buku lagi tapi kakak cik nat dok bising...suruh buat buku siap-siap....bukan pa,takut jadi apa-apakan....so cik nat pun buat....kt klinik kesihatan pun dah pergi check up amik darah semua....first time kot...hihii...alhamdulillah...buat masa ni xda masalah pa-pa...cuma sebelum ni p scan kt klinik Muslimah,doc cakap cik nat da cyst..tu yang risau cikit...minta-mintalah cyst tu hilang kan...amin...

minggu 10-12
*start dah muntah-muntah lagi teruk tiap kali gosok gigi mesti wekkkk....xboleh makan makanan yang berminyak....kali ni kerap betul muntah...hazabnya...tapi demimu my baby,mummy sanggup tau.....mood kemalasan of course la ada kan...malas yang teramat tau....nasib baiklah en.suami take over my duties tau....yang mana cik nat boleh buat,cik nat akan tolong en. suami gak lah....kcian dia....mama cik nat pun still tolong cik nat buat pa yang patut...tq mama n en.suami...sayang sangat-sangat...tapi kan,kalau balik umah mak mertua,nk pergi dapur pun malas...bertuah punya menantu kan...hihii...


p/s:kawan-kawan doakan cik nat serta kandungan dalam rahim ni selamat dan sihat sampai deliver yea...amin...


I'M PREGNANT....ALHAMDULILLAH...SYUKUR...REZEKI ALLAH...

Assalamualaikum wbt.....

hye semua...sihat ke??uishhhh....dah lama cik nat xupdate blog ni kan...terasa malas btl skrg ni nk update....hahaaaa....mood malas bertimbun-timbun skrg ni tau....ok...untuk entry kali ni dah lama cik nat draft sebenarnya.....cuma xtau bila nak post kan....hihiiii...firstly, cik nat rasa bersyukur sangat kehadrat Ilahi sebab doa cik nat dan suami termakbul.....SYUKUR ALHAMDULILLAH....TERIMA KASIH YA ALLAH.....

macam yang cik nat pernah citer sebelum ni kan yang cik nat pernah keguguran...pada yang xtau boleh la baca kat entry ni....cik nat MC(miscarriage) pada bulan June...masa tu awal bulan puasa.....cik nat MC 30.6.2014....so kena gak lah kan berpantang macam orang bersalin...tp orang-orang tua cakap,sapa yang MC, kena betul2 pantang...kena jaga pantang lebih dari orang bersalin....itu pa yang cik nat dengar lah kan....

ok...back to the story....nak dijadikan cerita, cik nat ni suka test buat upt tau akhir-akhir ni...hihiiii...mentang-mentang lah beli upt banyak-banyak kan......dia kira nak membazirlah.....

17/09/2014
cik nat saja suka2 buat upt sebab cik nat dh lepas waktu subur...hihiii....time ni hari ke 20....so apa lagi...kasi test lah....setengah orang boleh detect awal...cik nat pun nak gak try kot-kot nampak kan.....nak tau x kuar result apa???jeng...jeng...jeng...kuar result -VE....hihiiii...xpa...mungkin time ni HCG xblh detect lagi kan....so kita try lain hari plak....cik nat buat senyap-senyap tanpa gtau en. suami...xnak dia frust ke pa....

18/09/2014
en. suami suruh test upt sebab dia xtau cik nat dah try kelmarin...hihiii...so cik nat pun gtau en. suami yang cik nat dah try buat upt dah....cik nat pun gtau result -VE kuar....dia pun macam xkisah sangatlah kan....maybe skrg dia xnak mengharap sangat dan takut kecewa skli lagi kot....

seminggu sebelum date period,cik nat and en. suami planning nak try lagi buat upt....saja cuba nasib...kot-kot rezeki kan....mana kita nak tau rezeki Allah kan....

20/09/2014
malam ni,sebelum cik nat mandi cik nat try buat upt.....apa lagi...mulalah operasi test....then,celop je upt tu,tunggu punya tunggu....naik lah line....tau nak berapa line???naik 2 line tau....tapi yang satu lagi tu nampak cam samar-samar...bayang-bayang....cik nat tunjuk kat en. suami....mula-mula dia macam xnampak...pastu cik nat gtau dia yang cik nat yakin da 2 line tapi samar-samar....then,baru dia perasan....dia pun macam nampak....

21/09/2014 - 25/09/2014
lepas je buat upt nampak line samar-samar tu,cik nat bertekad nak test upt hari-hari.....semakin hari line kedua semakin nampak jelas walaupun x terang....alhamdulillah....kami suami isteri bersyukur sekiranya betul apa yang kami rasa.....

seminggu sebelum period,perut cik nat still rasa xsedap...rasa macam tanda pregnant sebelum ni...pastu kan breast ada rasa sakit gk....sah....cik nat mengandung.....so untuk langkah penjagaan awal,en. suami suruh cik nat p check up kt Poliklinik Muslimah, Pmtg Pauh...

27/09/2014
date ni adalah date yg cik nat expect period akan mai...date ni gak cik nat p check up n confirm kan pregnancy....pagi ni ditemani mama cik nat, kami p Poliklinik Muslimah....sejam setengah menunggu,akhirnya nama cik nat dipanggil....masuk je,cik nat citer ngan doctor.....doctor pun ckp dia nak scan dulu....cik nat pun baring atas katil tu and doc mula scan perut cik nat...dia scan dia cakap cik nat da cyst or ovari cik nat nampak membengkak....cik nat apa lagi...risaulah....betul ke???macam xpercaya....then,doc minta cik nat p test upt dulu nak cnfirm pregnant ke x.....cik nat kuar dari bilik doc je terus p amik bekas air kencing and macam besalah kan....sebelum nama cik nat kena panggil,cik nat dah p toilet dulu dah....sebab xtahan sejuk....hihiii....dok risau gak takut air kencing xda kan....nasib kuar gak...hihiii....tp air kencing warna putih....risau gak time tu....dengan doc ckp da cyst....macam2 dalam kepala otak ni pikir....dalam hati cuma boleh berdoa agar apa yang doc scan tu bukan cyst....

10 minit lepas tu, nama cik nat kena panggil balik...masuk je bilik tu terus nampak atas meja da upt naik 2 line terang beb...hati berbunga-bunga do time tu...doc cakap "awak mengandung ni"....cik nat terus cakap alhamdulillah....hepy sgt time tu...tp sedih gak sebab en. suami xda sekali time tu...tp nasib mama cik nat sentiasa menemani....tq mama...sayang mama ketat-ketat....then,sebelum kuar bilik doc,doc pesan 2 minggu mai balik kita scan...klu betul cyst, dia nak refer hospital sbb takut pregnant luar rahim...lagipun time ni belum nmpak kantung....Ya Allah...risaunya....kuar je dari bilik doc,terus citer kt mama cik nat....dia pesan jgn risau....doa banyak-banyak semoga Allah permudahkan...niat bagi selamat semua and nanti buat kenduri....

SYUKUR ALHAMDULILLAH ALLAH TELAH MEMAKBULKAN DOA KAMI...SYUKUR SANGAT-SANGAT.....TERIMA KASIH YA ALLAH....







Tuesday, 11 November 2014

RUMAH UNTUK DISEWA

Assalamualaikum wbt.....

Perhatian kepada yang berminat nak sewa rumah....actually,cik nat and en. suami dah berbincang yang kami nak sewakan rumah kami yang di Sg. Petani tu....Rumah ni terletak di Taman Astana....Berdekatan dengan Bandar Puteri Jaya....so pada sesiapa yang berminat nak sewa atau ada sebarang pertanyaan , boleh email cik nat di noorsyafinas8590@gmail.com....



dari hadapan rumah...gambar atas yg belum siap pasang grill....yg bawah dah siap...


ruang tamu yang memanjang terus ke dapur

2 bilik hadapan yang diruang tamu...1 bilik lagi di belakang...
bilik air...

dari tepi rumah...actually rumah cik nat ni kat blah tepi...
dapur
abaikan si putih tu yea...hihiii....
yang bestnya,rumah ni berhadapan taman permainan....
so angin sepoi-sepoi bahasa je tau.....

rumah ni dah siap wayering and pasang grill....so safety sikitkan kalau dah da grill ni kan...bagi yang berminat tu,boleh tengok sendiri rumah ni macam mana....rumah baru lagi yea....kalau boleh nak sewa pada yang boleh jaga rumah ni macam rumah sendiri.....xmaulah nanti bila dah bagi sewa, macam-macam hal pulak yang timbul kan....xseronoklah macam tu kan....sayang jugak nak bagi sewa tapi apa boleh buat...kami xsempat nak tengok rumah ni...xkan nak biar kosong kan....paham-paham je lah...

Ok....yang berminat boleh email di noorsyafinas8590@gmail.com....



Friday, 29 August 2014

I WANT A BABY......

Assalamualaikum wbt......

hye semuaaa......lama cik nat x berblog kan.....sejak cik nat MC(miscarriage),mood nak menulis ni dah jadi malas tau....sekarang ni dah nak masuk 2 bulan cik nat MC.....alahai....sedih ni masih terasa tau...walaupun berat tapi kami suami isteri terpaksa redha dengan ketentuan Ilahi....Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita kan....tapi seriusly,kami memang nak kan anak.....sapa xmau anak kan...setiap pasangan yang berkahwin mesti nak kan anak......bila dah kahwin ni,baru cik nat tau betapa susahnya nak dapatkan anak.....kalau dulu sebelum kahwin.cik nat ni mesti sibuk je nak tau orang tu dah mengandung ke belum.....sibuk kan...hah,tu lah lah lumrah dunia....benda ni mesti nak kepohci tau.....hahahhaaaa....kan dah kena batang hidung....baru cik nat rasa macam mana perasaan orang yang belum ada anak n yang tengah berusaha nak dapatkan anak.....

walaupun belum setahun lagi tp keinginan nak anak tu membuak-buak la...kalau p jalan mana-mana ngan en.suami,nampak je baby,mesti en. suami senyum......excited lebih macam anak dia je....tapi dalam hati cik nat ni rasa sedih sangat tengok en. suami tu sebab xdapat nk bagi zuriat kat dia lagi....tapi sekarang kami masih berusaha untuk dapatkan anak....

cik nat xtau apa masalah cik nat ni....susah sangat nak lekat....kalau sengggugut tu memang cik nat dah berubat kampung lah....dah ok senggugut tu...tapi napa ek susah gak nak lekat???nak kata period xtentu,tapi period cik nat xpernah miss....alhamdulillah.....tiap-tiap bulan mesti bulan mengambang....naik merah je tapi still gak xlekat.....bulan 6 hari tu dah disahkan mengandung lebih kurang 6minggu macam tu tapi MC plak....mungkin belum rezeki kami kot kan....gugur sendiri...bukan p cuci hospital or klinik pun...last month period normal balik....syukur sangat....TTC balik.....

then,this month masih tunggu gak kot-kot la lekat kan....cik nat jangka mai period dalam 29hb - 31hb macam tu sebab last month mai period hujung bulan...31hb Julai.....tapi seminggu sebelum due period bulan ni,ada plak tanda-tanda mengandung macam hari tu...cepat semput...letih....kuat makan....makan sampai 2 pinggan uolls....xpernah cik nat macam tu tau....selalu makan cikit je....cik nat pun ceritalah  kat en. suami...dia pun macam excited lah...tapi cik nat dah pesan kat dia.....jangan berharap sangat tau...nanti kita berdua kecewa.....dia pun cakap ok....tapi still tanya cik nat mai period xg???mai xg???pagi tadi en. suami da tanya lagi...cik nat pun cakap lah dak lagi.....

lepas je dia tanya, setengah jam macam tu,cik nat rasa macam something yang kuar dari mis V......so cepat-cepatlah cik nat p toilet....hah.sangkaanku benar belaka....period dah mai......OMG...stress sat masa tu....mesej en. suami gtau dah period....lepas tu terus dia col cik nat tya....banyak ke kuar darah???banyak ke???cik gtau baru je cikit...kita tunggu sampai malam yea tengok macam mana......dia cakap ok....dari suara dia tu cik nat boleh agak tu suara kecewa...tp dia still bagi semangat kat cik nat...dia kata nak buat macam mana....xda rezeki...jangan stress-stress...bertenang...cik nat pun ok lah...

alhamdulillah...syukur sangat dapat suami yang memahami dan kuat semangat...atleast,dengan adanya en. suami disisi,xla terasa kesedihan tu sangat....kami sama-sama dah lali dan belajar redha.....semoga Allah mendengar doa kami suami isteri....amin...amin....amin ya rabbal al amin.....

p/s:doakan kami supaya cepat dapat anak tau...semua rakan-rakan yang berdoa untuk kami suami isteri dimurahkan rezeki jugak...amin....



Friday, 15 August 2014

TAZKIRAH JUMAAT:BERSYUKUR

Assalamualaikum wbt....

hye semua...salam jumaat....semoga semua ceria-ceria selalu dan diberi kesihatan yang baik pada hari ini.....amin....mari kita renungkan bersama yea....


Wednesday, 13 August 2014

RESEPI BISKUT CONFLAKES BERMADU SIMPLE

Assalamualaikum wbt...

gambar hiasan
cik nat nak kongsi cikit resepi atau menu wajib untuk hari raya iaitu CONFLAKES BERMADU....raya dah lepas tapi xraya pun boleh buat jugak kan....kan???kan???buat kudapan....sedap pa.....resepi cik nat ni simple je......so meh kita tengok resepi...

Conflakes Bermadu

bahan:
1 kotak besar conflakes (Nestle/apa brand)
250g butter (cik nat pkai buttercup)
Madu (cik nat letak agak2 untuk rasa manis like2 je)
badam (optional)
papercup

Cara penyediaan:
1)Panaskan butter di dalam periuk atas api yang sederhana sehingga cair.....
2) Dalam bekas lain,masukkan conflakes dan ramas sedikit supaya senang nak masukkan dalam papercup...
3)Tuangkan butter yang sudah cair tadi dan madu ke dalam bekas conflakes.....gaul sehingga sebati....
4)Masukkan badam yang sudah dipanggang dan gaul sekali lagi....
5)Sudukan conflakes tadi ke dalam papercup.....
6)Bakar selama 5-10 minit/sehingga nampak keperangan dalam suhu 160 darjah celcius....
7)Biarkan sejuk....baru la boleh masukkan dalam bekas kedap udara @ mulut....huhuu

#resepimudah#selamatmencuba#:-)#


Monday, 11 August 2014

ULANGTAHUN YANG KE-8 BULAN

Assalamualaikum wbt.....


hye semua...sihat ke???lama aih cik nat xmenulis dalam blog ni.....btw,SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN buat semua....belum terlambat lagikan cik nat nk ucap selamat hari raya.....
1st entry selepas lama bercuti...huhuuuuu......actually,hari ni genap ulangtahun perkahwinan kami yang ke 8 bulan...dah 8 bulan kau....kecoh betol cik nat ni...baru 8 bulan...bukannya 8 tahun....tu pun nak bagitau...lantaklah nak bagitau pun...blog cik nat...ada ku kesah.....hahahaaaa....cepatnya  masa berlalukan...


" Dear mr. Yusri,

Sempena ulangtahun perkahwinan kita yang ke 8 bulan ni, ms. Syafinas nak ucapkan Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 8 bulan...no kek la...sory yea....nnt ulangtahun genap 1 tahun baru kita celebrate yea....hihiiii...mr. Yusri,ms. Syafinas nak ucapkan terima kasih banyak2 tau sebab terima baik buruk ms. Syafinas seadanya...walaupun kita belum dikurniakan zuriat, ms. Syafinas harap kasih sayang dan cinta antara kita akan berkekalan hingga ke Jannah...ms. Syafinas nak mr. Yusri tahu yang ms. Syafinas sayang sangat2 kat mr. Yusri tau....tau...dengar x???then, sama2 lah kita berusaha dan berdoa agar Allah akan kurniakan kita zuriat secepat mungkin....Insya-allah....semoga Allah mendengar doa kita......aminnnn......terima kasih mr. Yusri...love u...peace....yooooo!!!!!

                                                                                                                                 Yang ikhlas,
                                                                                                                                ms. Syafinas


Thursday, 31 July 2014

PENGALAMAN MENGANDUNG & KEGUGURAN

Assalamualaikum wbt....


"Terima kasih Ya Allah...terima kasih kerana memakbulkan doaku dan suami....walaupun hanya sekejap je kami merasai pengalaman yang indah itu....kami tetap bersyukur walaupun pun kecewa....namun kami tetap akur tentang perancangan-Mu untuk kami....Mungkin perancangan-Mu lebih baik untuk kami...Terima kasih Ya Allah"


hai semua..dah lama cik nat xbuka blog ni kn....dekat sebulan kot.....rindu cik nat x???hihii...ada ke yang rindu cik nat??mestilah xda kan...cik nat ni bukan bloger femes almest pun....bukan xnak buka tapi cik nat cuti panjang kot....sebenarnya cik nat cuti berpantang...pastu terus sambung ke cuti raya...apa-apa pun,cik nat nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN UNTUK SEMUA"

okkkk......back to the story,pada :

19/06/2014
-pada tarikh ni sepatutnya cik nat dah period...tanda-tanda macam pregnant pun macam ada tapi xsure...takut nanti bila berharap,cik nat n en. suami gak yang frust kan ....antara tanda-tanda pregnant yang cik nat alami:-
1)macam makan banyak...kerja nk makan je....cikit-cikit nak makan....
2)cepat penat...bila berjalan or buat kerja cikit je mesti cepat penat....jadi semput....lain dari yang lain...
3)puting terasa sakit dan membesar dari biasa....
4)mengidam nak makan cheese kek...bila makan cikit xpuas..nak banyak2...tamak kan...hihiii
5)sakit perut secara tiba-tiba n cirit sebelum ni....

22/06/2014
-miss P tetap xkunjung tiba....macam heran je lah time ni....cik nat n en. suami tunggu dan sabar lagi...tunggu hari berikutnya...mungkin miss P akan datang kot.....manalah nak tau,nak main-main kan kami...

24/06/2014
-time ni rasa macam dah lewat sangat kot miss P xmai...cik nat amik keputusan ajak en. suami p klinik bt pemeriksaan.....sampai je klinik buat upt ngan doktor...masa tunggu result tu macam suspen je...takut....macam-macam dok pikir...tapi cik nat macam heran gak lah sebab sepanjang cik nat mai moon,xpernah nak lewat pun macam ni....
-doktor tunjuk result upt...naik 2 line tapi line yang kedua naik macam samar-samar...doktor cakap 50-50....so doktor sarankan seminggu lepas ni buat lagi upt....so cik nat n en.suami macam hepilah kan...macam ada harapan....balik dengan hati gembira....

26/06/2014
-hari ni cik nat amik cuti balik kampung makan durian...maklumlah nak dekat posa kan,bawa en. suami n mama cik nat makan durianlah....dalam pkl 3 macam tu kami bertolak balik ke rumah cik nat lah....nak dijadikan cerita,petang tu da kuar darah cikit...tapi macam risau gak lah takut mai period kan...time tu rasa down sangat takut apa yang kami harapkan xmenjadi kenyataan...yealah....sapa xmau anak kn...malam tu terus kuar p beli upt ngan en. suami....balik tu terus buat upt....result dia kuar 2line gak tp terang cikit dari yang 1st check ari tu...hati berbuanga-bunga balik la....

28/06/2014
-pagi tu da darah kuar lagi..tapi warna koko coklat....cik nat wasap tanya doktor,dia cakap tu implantation bleeds....dalam bahasa melayu maksudnya penempelan darah la....sebelum-sebelum ni cik nat da baca gak blogger-blogger yang da pengalaman macam tu...so cik nat xberapa risaulah kan....xberapa ke???tipulah...cik nat sebenarnya risau sangat....lepas tu cik nat wasap kakak cik nat...dia suruh cik nat p cucuk bagi kuat rahim sebab da adik kawan dia jadi macam ni gak...lpas tu dah xda...tapi cik nat xp cucuk la...cik nat p berubat kampung.....

29/06/2014
-hari ni first puasa kan...cik nat pun puasa lah macam besa...sehari tdo kot sebab mood kemalasan dah mai....petang cikit,bangun basuh baju,buat kerja apa yang patut...banyak berjalan sangat kot....xreti nak dok diam...malam tu,time nak tido,ada kuar darah cikit...koko coklat jugak....cik nat buat besalah....xmau pikir sangat n cik nat pikir tu implantation bleeds la...

30/04/2014
-cik nat bangun awal pagi sebab nk mandi wajib lah kn...dah semalam darah kuar kenalah mandi wajib...nak puasa...tapi time nak mandi je,darah kuar lagi...so xblh puasa lah hang cik nat oiiii....lepas tu,cik nat bersiap-siap la nak p kerja...p kerja macam besa...dalam pukul 9 lebih pagi macam tu,perut cik nat rasa senak..macam sakit senggugut....cik nat ulang alik p toilet...then,darah still kuar koko coklat...rasa xsedap hati pun ada....pagi dalam pkl 10 lebih tu, tiba-tiba rasa macam something meleleh...cepat-cepat la cik nat p toilet tengok....tengok-tengok kan,hah,darah kuar banyak...macam darah mai period....kuar darah merah kehitaman....cik nat jadi panik...xtau nak buat apa....so sampai je time lunch,cik nat cepat kuar p beli upt..risau....sampai je ofis,terus buat upt....alhamdulillah...still naik 2 line....tp still xsedap hati...risau...resah....mau xrisau....dari apa yang cik nat google,ramai-ramai perempuan yang pregnant cuma alami pendarahan koko ni lebih kurang 3 hari kot...

lepas tu,cik nat apply cuti amik half day n terus p klinik panel en. suami...doktor klinik tu buat surat n suruh cik nat refer KPJ....en. suami col suruh tunggu dia...dia nak teman kan cik nat...alahai,kesiannya en. suami...sepatutnya dia kena buat OT tapi terpaksa tolak sebab cik nat turun darah....en. suami sampai je kami terus p KPJ...KPJ ni panel en. suami gak...hah,panjangnya citer....hahaha....ok2...pastu kan,sampai je KPJ kami kena amik surat GL untuk make sure insurans boleh cover ke x kan....staff KPJ pun xsure boleh cover ke x...ulang alik cik nat n en. suami dalam KPJ tu...nak kena confirm apa benda ntah...last-last kami decide p klinik je scan...

dah habis citer kat hospital,ni citer pasal kat klinik.....punyalah payah nak cari klinik yang boleh scan kt area cik nat tinggal ni...last-last en.suami terpikir da satu klinik yang boleh scan...Klinik Bersatu Chai Leng Park...so kami pun p lah situ...sampai je giliran cik nat,doktor tanya napa...cik nat pun citer lah....doktor tu pun scan perut cik nat...dia cakap xnmpak apa-apa pun...xnampak lah sebab dh gugur kot kan....then,doktor tu suruh p test upt....cik nat pun p lah test lah....nak tau apa result dia???-ve....xnaik pun 2 line....hampa kot...memang pasrah giler la....

cik nat and en.suami memang xpuas ati kot...balik je umah,kami test lagi....nak tau naik apa??naik 2 line....tapi yang 1 line lagi samar-samar....masa tu kami masih bagi harapan yang cik nat still pregnant....tapi darah still kuar.....malam tu jugak,cik nat and en. suami p berubat kampung...kalau betul cik nat gugur,cik nat suruh tok tu urut bagi kuarlah kn.....tapi tok tu cakap memang dah gugur...kalau nak ikut kan cik nat dah nak masuk 2 bulan kot.....alahai,sedihnya....apa pun kami suami isteri redha.....walaupun hanya sat je tapi cik nat rasa bersyukur sebab dapat rasa pengalaman mengandung tu.....Allah pinjamkan sat je janin tu dalam perut cik nat....Allahuakbar.....Terima kasih Ya Allah...

p/s:doakan kami suami isteri diberi kekuatan dan cepat timang cahaya mata yea kali ni...lurve u alls....


Friday, 27 June 2014

ALHAMDULILLAH..REZEKI ALLAH

Assalamualaikum wbt...

hye semua....
lama betul xjenguk blog ni...
lama ke??hahaha...
syukur alhamdulillah...
rezeki dari Allah yang cik nat xpernah sangka akan datang...
dan ni adalah rezeki hari Jumaat...
amin...
syukur sangat.....


dah lama tau cik nat xdapat panggilan interview dari SPA ni....
dah lama menunggu...
harap-harap kali ni adalah rezeki kan...

p/s:doakan cik nat yea kawan-kawan...nerbes ni....

#SELAMATBERPUASABUATSEMUAPEMBACADANBLOGGER#

Friday, 20 June 2014

MY BFF WEDDING:NORANIS & HARIS (7 JUNE 2014)

Assalamualaikum wbt....

hye semua...
ari ni nak story pasal my bff kawin....
actually,anis ni cik nat kenal masa zaman sekolah teknik dulu....
kami sama-sama satu kelas masa form 4 & 5.....
habis je sekolah,masing-masing dengan hal sendiri....
ada yang sambung study,ada yang bekerja,dan ada jugak  yang kawin....
bagi cik nat pulak,habis je sekolah mesti lah sambung study kan....
anis ni pun sama...
tp yang best nya,kami study tempat yang sama,kelas yang sama,dok dalam dorm yang sama....
pendek kata,semua lah sama-sama....
dah macam kembar lah pulak.....
hihiiii.....nampak x chemistry kami kuat....
bila dah bersama,mestilah lagi bertambah erat kan hubungan tu....
tipulah kalau cik nat kata dalam persahabatan xda gaduh-gaduh....
mestilah adaaaa....
tapi tu kan dah lumrah hidup....
sebagai seorang kawan yang baik,mestilah kita akan terima baik buruk kawan tu kan....
betul x???
alhamdulillah....persahabatan kami kekal sampai sekarang...
alamak,terpanjanglah plak intro....ok....okkk...
meh kasi layan gambar kawin anis ni cikit....


*interframe gambar kami je*
#sahabatsejati#

 gambar ni masa kt rumah anis....
kenduri belah pihak perempuan.....
sebelum anis pergi dewan bersanding,
so kami berposing-posinglah dulu kan sebelum berangkat ke sana....
yang berbaju hijau mint tu,namanya dayah(tunangan orang)
bakal berkawin jugak kot tahun ni....
insyaallah.....
berbaju putih + biru, puan fatin(isteri orang)
berbaju bunga-bunga merah tu plak,mestilah cik nat.....hihiiii

anis ni buat kenduri kat Dewan KDN Ipoh,Perak...
oppsss...lupalah plak snap gambar yang kat dewan tu.....
memori kad hilang sebab hp jatuh....huhuuu
so cik nat tempek gambar yang ada je lah....
boleh kan???

sedih tau tengok kawan-kawan kawin ni....
touching sangat.....
tambah-tambah dengar lagu tema depa....
tau x lagu apa???
lagu CINTA SESUNGGUHNYA-Sabhi Saddi ft. Marsha....
fuhhh,feeling giler lah....

btw,semoga sahabatku noranis dan haris kekal hingga ke Jannah....
yaa.....cik dayah pulak akan menyusul selepas ni.....
semoga dayah pun akan cepat-cepat ke jinjang pelamin tau...

p/s:semoga persahabatan kita kekal abadi selamanya.....BFF 



Tuesday, 17 June 2014

MY SURPRISE BESDAY YANG TAK MENJADI...

Assalamualaikum wbt....

al-kisahnya, pada Sabtu bertarikh 7 Jun 2014 bersamaan 9 Sya'aban merupakan hari lahir cik nat...waaaaa,umur dah meningkat....dah tua rupanya hg cik nat ooiii....hihiii...tersebutnya kisah, pada 6 Jun 2014, en. suami cik nat kja shift pagi...dia cakap kena balik lambat dalam pukul 4 petang macam tu sebab ada 'PLUSTALK'....cik nat pun xkisah sangat la sebab cik nat paham kja dia....and then,tiba-tiba en. suami mesej yang dia "nak balik dah.....nak singgah umah kak kejap"....cik pun ok je lah sebab tu umah kakak en. suami.....

30minit lepas tu, en.suami mesej yang dia ada kt umah mama cik nat...katanya nak amik kasut sukan sebab petang nanti nak p joging....cik nat pun balas lah ok....lama cik nat tunggu mesej dia tapi xbalas pun...so cik nat mesej lah dia tengah buat apa....dia cakap tengah makan nasi....ok...sampai je time cik nat nak balik kerja, en. suami pun balik umah mak mertua...actually hari tu hari kami tido umah mak mertua...okkk...cik nat balik je kja and sampai umah mak mertua,en. suami bagitau yang mama cik nat suruh balik sana malam ni makan buah....cik pun say oklah....sapa xseronok kan balik umah mak sendiri...hiihiiii...

Malam tu kami pun balik sana naik moto...sebelum balik sana, mama cik nat col suruh beli air botol Coca-cola....ok....dh beli air botol,kami gerak balik sana....dh sampai umah family cik nat,cik nat pun buka pintu...pastu terkejut sebab da belon tergantung...cik nat pun tanya la mama cik nat...

cik nat:belon sapa ni mama??
mama :belon abah bawa balik tadi...

ohhhh...okkk..cik nat pun terus p dapur sebab nak letak air yang beli tadi atas meja....tiba-tiba cik nat ternampak pisau potong kek...aik,biar betul...cik nat pun apa lagi...terus buka peti ais...tengok-tengok ada kotak kek....ahahaaaaa(senyum dalam hati)......kantoi....suprise yang tak menjadi....hihiii....

nak dekat pukul 12,kami pun celebrate....buka je kotak kek,cik nat nampak kek tu senget ke tepi...
cik nat pun tanyalah napa....mama cik nat kata en. suami bawa balik kek tu naik moto....alahai...kesiannya....bayangkanlah naik moto RXZ, bawa kek plak tu...macam mana xsenget kan....mesti lah senget...dengan sebelah tangan nak tekan xclutch,nak pegang kek lagi...macam mana tu nak buat....can u imagine???pandai2 lah pikir.....and then kan ,i got a flower from my husband....thanks my love...en. Muhamad Yusri...thanks too to my mum and dad...love uolls very much...

SUMBER:GOOGLE
actually gambar kek yang en. suami beli tu xda...memori kad hilang....so xblh la tempek gambar kek yang dia beli tu....sedey tau....tempek yang ni pun ok what kan....

p/s:terharunya cik nat en. suami buat surprised macam ni...walaupun pun terkantoi,xmenjadi tapi cik nat really-really appreciate....thanks semua...

Thursday, 12 June 2014

JANJI SAYA PADA AWAK....

Assalamualaikum wbt....


#sayasayangsuamisaya#sayangketatketat#sayangmuhamadyusriselamanyahinggaakhirhayat#

Wednesday, 11 June 2014

6 BULAN SUDAH...

Assalamualaikum wbt.....


dah 6 bulan rupanya cik nat kawin...pejam celik pejam celik dah setengah tahun.....alhamdulillah....rumahtangga kami suami isteri bahagia....semoga kebahagiaan kami kekal hingga ke Jannah....amin....

walaupun kami belum dikurniakan zuriat, kami tetap bersyukur dan redha.....mungkin belum tiba masanya lagi untuk kami berdua bergelar ibu bapa....perancangan Allah untuk kita adalah yang terbaikkan...


p/s:doakan kami suami isteri bahagia hingga ke Jannah dan semoga kami dpt timbang cahaya mata....amin...

WW:MENGALAH BUKAN BERERTI KALAH

Assalamualaikum wbt....

SUMBER:GOOGLE

Friday, 6 June 2014

REVIEW CINEMA:ABANG LONG FADIL

Assalamualaikum wbt.....



helo...helo....helo....kali ni plak cik nat nak review pasal wayang....Sabtu lepas (31/05/2014) cik nat ada p tengok wayang ngan en.suami.....maklum lah, baru dapat gaji....lagi pun masih mood honeymoon lagi ni....hihiiii....sementara xda baby lagi ni, kita enjoy and berdua-duaan dulu lah...nanti dh da baby kita bertiga plak kan....

hari tu cik nat tengok cerita "Abang Long Fadil"......no bad gak lah cerita dia....kalau minta bintang,cik nat 3.5 bintang je....Filem ni diarahkan oleh anak Datuk Yusof Haslam,Syafiq Yusof....filem ni sambungan kepada KL Gangster kalau xsilap cik nat....antara pelakon yang membintangi filem ni adalah Zizan Razak(watak utama), Kamal Adli, Syamsul Yusof,Aaron Aziz, Sofi Jikan, Tauke(Jambu), Yasin Senario....

so pada yang nak tahu pasal cerita ni, p lah panggung wayang yang berdekatan....cerita ni baru je kuar tau minggu lepas....jom cepat-cepat p tengok....and ada x yang dah tengok cerita ni???apa pendapat hampa??best x cerita ni???kalau yang dah tengok tu,boleh la story mori kat cini....pastu hampa nak bagi berapa bintang???

thanks for reading...
peace yoooo....


DIJAMIN SYURGA UNTUK ISTERI JIKA.....

Assalamualaikum wbt......


Subhanallah...banyaknya ganjaran dari Allah untuk para isteri rupanya.....sebagai kaum wanita, kita sepatutnya rasa bangga sebab betapa besarnya ganjaran Allah untuk kita....mulai hari ini, marilah kita para isteri sama-sama menjadi isteri yang mentaati suami di dunia dan di akhirat....insya-Allah


RINTIHAN HATI FELIXIA YEAP

Assalamualaikum wbt....

Salam Jumaat buat semua....

Ku berlari dari bayang-bayangku
Dari kegelapan dahulu
ingin menuju ke jalan bercahaya
tidak menghiraukan bahaya
adakah itu salah
apakah itu masalah
untuk seorang insan hina bertaubat
walaupun dosa kekafirannnya lebat
inginkan ke jalan yang sepatutnya
dan lepaskan diri dari racun dunya
aku mahu redha
tapi aku tetap manusia
tetap ada airmata
yang mengalir bila terluka
kenapa yang sepatutnya membantuku
yang akan menjadi saudari saudaraku
mencaci, mencemuh dan menhina
menggali aib dan menayangkan semua
kenapa, kenapa, kenapa?
begitu membenciku sehingga
ku berasa bersalah ingin bertaubat
salahkah apa yang ku buat?
pernah ku terfikir untuk berhenti
berpaling dan berlari
namun aku tak sanggup
untuk terus sia-siakan hidup
tanpaMu Ya Allah
keranaMu aku akan belajar lebih redha
jika tidak, aku pasrah…

sedihnya cik nat baca ni...kita sebagai umat Islam yang betul-betul Islam dari kita lahir, sepatutnya bimbing orang yang nak masuk Islam ni tapi sebaliknya plak jadinya....ni ada plak orang yang suka mencaci,menghina dan membuka aib seseorang tu....kita ni sepatutnya kena bersyukur banyak-banyak sebab makin bertambah orang yang bukan Islam nak masuk Islam....bukan menghalang depa dari masuk Islam...apalah nak jadi manusia zaman sekarang....benda yang baik orang xsuka sokong...yang buruk ada plak orang nak sokong...xpayah la kita nak buka aib orang...kalau suatu hari nanti Allah buka aib kita,malu kita....masa tu baru nak sedar kot...
apa-apa pun syukur alhamdulillah sebab Felixia Yeap ni akan memeluk agama Islam pada bulan Ramadhan ni....insyallah...marilah kita ramai-ramai membimbing dan membantu depa yang mualaf ni untuk lebih suka untuk memeluk Islam...semoga Felixia lebih tabah untuk tepuh dugaan ni...dan sesekali berpaling niat yang baik...sesungguhnya ujian Allah hanya untuk umat-Nya yang mampu menanggungnya....

p/s:peringatan untuk cik nat dan yang lain...

Tuesday, 3 June 2014

GANJARAN ISTERI MASAK UNTUK SUAMI & ANAK

Assalamualaikum wbt....

Hye semua....
hari ni merupakan hari ke-3 dalam bulan June....
waaaa,kejap je masa berlalu kan....
pejam celik, pejam celik, dah pertengahan tahun.....

kat sini cik nat nak kongsi salah satu ganjaran pahala untuk isteri-isteri semua....


SUBHANAALLAH....
betapa besarnya ganjaran untuk kita sebagai isteri....
sebenarnya banyak lagi pahala yang kita xtau kan....
nanti cik nat akan kongsi lagi yea....
insyaallah....

p/s:semoga kita semua menjadi isteri yang solehah di dunia dan akhirat....amin

Friday, 30 May 2014

PANGGILAN TELEFON...

Assalamualaikum wbt.....


p/s:hahahaaa...lawak giler habaq hang....macam betul je kan....."balik umoh mapuh mung"...kihkihkihhhh

SI MERAH MERAGAM!!!

Assalamualaikum wbt.....

hye.....selamat pagi semua.....salam jumaat....hari ni nk citer pasal motor cik nat yang buat perangai sejak akhir-akhir ni.....pasaipa xtau apa masalahnya......bila nak start je mesti xboleh....kena try banyak kali...xpun start pakai 'enko'....eh,betul ke nama dia macam tu???betul lah kot....kita ni pompuan xtau sangat pasal motor keta ni...tau pun cikit-cikit je....pastu tau naik je kan.....dah rosak pandai-pandai la antar kedai.....hahahaaaa....ok....back to the topic.....

pagi tadi lepas mandi semangat nak p kja awal sebab nak singgah beli nasi lemak dan kuih.....al-maklumlah, sejak kebelakangan ni nafsu makan tu kuat sangat....kja nak ngap je....lepas je bersiap pakai baju,pakai tudung semua.....cik nat pun start lah motor....motor scooter.....so pakai starter je lah kan....cik nat ni semua nak senang je kalau boleh.....xsuka motor yang kena boh gear tu....kalau auto ni pulas minyak je jalan...xpayah nak tukar-tukar gear dah....heheeee...pagi nak p kja tu,motor ok je....xmeragam....boleh start.....bagus....terus semangat nak p kja....

sampai je gerai jual nasi lemak dan kuih tu, cik nat pun singgah la....dah habis beli,macam besalah....mestilah kena start motor kan....start je motor,hah,dia buat pasal dah....try banyak kali pun masih xboleh start jugak...last-last mengadu kat en.suami....en.suami suruh minta tolong sapa-sapa yang da kat situ start kan pakai 'enko' tapi cik nat xmau...malu katakan...heheee....i ni jenis malu tau.....pastu apa lagi...col abah cik nat la....nasib baik la abah cik nat cuti hari ni....abah cik nat pun mai lah....otw abah cik nat mai tu, cik nat still try start lagi....try n try sampai boleh....dan akhirnya, boleh jugak....yeayyyyyy....dah boleh....cik nat pun col abah cik nat nak gtau yang motor dah boleh start....elok je col,abah cik nat pun sampai...pastu gtau abah cik nat yang motor dah boleh start....abah cik nat cakap ok....alahai....kesiannya kat abah cik nat tu.....buat susah-susah dia je....sory yea abah sebab menyusahkan....bukan cik nat xreti nak start pakai 'enko' tu tapi kekuatan tu xberapa sangat nak ado....hihiii....buat malu je cik nat ni kan....stgi kekuatan terlebih jadi kot lain plak...kang xpasal-pasal tengah start motor tu,terpelanting naik atas pokok macam citer bujang lapok....x ke haru jadinya....so bila dah boleh start,merempit lah jawabnya p kja....dah lambat nak masuk kja...nasiblah punch card tadi sempat....sebelum pukul 8....

alahai motor oiii...awatlah sejak akhir ni meragam....xpalah...esok dah gaji kita p buat apa yang patut na....jangan meragam dah tau....

SUMBER:EHSAN GOOGLE







Monday, 26 May 2014

PIALA THOMAS 2014 MILIK JEPUN

Assalamualaikum wbt...


semalam merupakan perlawanan badminton Piala Thomas 2014 yang berlangsung di New Delhi, India bermula tarikh 18 hingga 25 Mei 2014....

kejohanan yang berlangsung setiap dua tahun ini merupakan edisi yang ke-28 bagi tahun 2014 yang disertai oleh 16 buah negara dan dihagikan kepada 4 kumpulan....

Malaysia kalah ditangan Jepun dan Jepun buat kali pertama memenangi perlawanan ini...kita kalah 3-2 di tangan Jepun...apa-apa pun SYABAS buat skuad badminton Malaysia...

Friday, 23 May 2014

ABPBH2013

Assalamualaikum wbt.....

yaaaaa....PERHATIAN!!!PERHATIAN!!!kembali lagi cik nat di new entry....kali ni dengan ABPBH2013 yang akan berlangsung pada 24 Mei 2014 (Sabtu) ini di PICC,Putrajaya....Siapakah yang akan menggondol  Anugerah Bintang Paling Popular 2013???atau ada kejutan yang kita xsangka...so moh ler kita nengoknya beramai-ramai yea....tunggu depan TV jam 9.00 malam esok tau di TV3.....lepas tu kalau sapa-sapa yang xda tv kt umah tu, boleh jer dengar radio HOTFM....LEBIH HANGAT DARIPADA BIASA......kalau xda radio gak,boleh jer layan ABPBH ni kat portal muzik rasmi-TONTONMUSIC....



PEACE YOOOO....

SENTAP DENGAN CARA HANG TU!!!!!!

Assalamualaikum wbt.....

" TERIMA KASIH KAWAN....
terima kasih sebab sedarkan aku siapa kawan sebenar.....
yang mana kawan masa susah dan yang mana kawan masa senang.....
yaaaaaa....
mungkin kita bukan kawan rapat....
bukan BFF.....
tapi aku betul-betul sentap dengan cara hang tu.....
aku xminta dibelai,dimanja or what.....
tapi aku hanya minta hargai kawan je.....
bila susah pandai lah pulak cari aku minta tolong......

ok fine!!!!!!!
mungkin tu adalah kali terakhir aku tolong hang kot.......
selepas ni sorry lah kalau nak minta tolong lagi....
mungkin aku akan pikir banyak kali kalau nak tolong.....
terima kasih sangat-sangat sebab sedarkan aku........
lepas ni aku akan berhati-hati pilih kawan.....

susah betullah nak cari kawan yang betul-betul kawan zaman sekarang ni.......
bila susah sentiasa ada untuk nasihat.....
bila senang kongsi sama-sama....
yang tu baru kawan sejati.....
tapi kawan yang suka ambik kesempatan banyak lah kan....

bukan aku nak aibkan hang atau apa......
tapi cubalah hang pikir betul x apa yang hang buat tu???
aku sentap tau x....
mungkin hang xsedar yang hang dah lukakan hati aku......
tapi xpalah....
aku sebagai manusia biasa,aku maafkan hang.....
sedangkan Nabi ampunkan umatnya....
inikan pulak aku manusia yang kerdil lagi hina di muka bumi Allah ni....

biarlah aku simpan apa yang hang buat kat aku.....
aku anggap ni sebagai pengajaran dan pengalaman dalam hidup aku.....
TERIMA KASIH KAWAN"



Thursday, 22 May 2014

BERHARAP + SEDIH = REDHA

Assalamualaikum wbt...





# apabila kita menantikan sesuatu dengan harapan, tiba-tiba apa yang kita harapkan  itu x menjadi, maka bersedih lah kita mengenangkan harapan yang belum pasti menjadi milik kita........namun sebagai hamba Allah, kita harus lah redha dengan ketentuan-Nya kerana Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita #