Tuesday, 31 December 2013

SELAMAT TINGGAL 2013

Assalamualaikum wbt....



Hari ni adalah hari terakhir untuk tahun 2013...esok akan menjelma tahun baru 2014....alhamdulillah...kita diberi kesempatan untuk melihat alam semesta ciptaan Allah S.W.T...Tahun 2013 ni terlalu banyak kenangan yang terukir dalam hidup cik nat....mana tak nya,tahun ni cik nat dah  bergelar isteri...itu kenangan yang paling terindah dalam hidup cik nat....



Esok masuk tahun baru 2014, dah 3 minggu gak lah cik nat kahwin dengan en. suami tercinta tu....kejap jer masa berlalu kan....untuk tahun baru ni,cik nat harap semua benda yang berlaku baik-baik jer....semoga cinta dan sayang yang  terjalin antara cik nat dan en. suami akan berkekalan hingga ke jannah...doakan yea semua...

Monday, 30 December 2013

RINDU...

Assalamualaikum wbt...

Citer minggu lepas...alahai,rindunya dekat anak buah cik nat...sunyinya bila depa xda kat umah...sebenarnya, masa ari krismas (25.12.2013)ari tu, cik nat n mama abah cik nat p ntar family kak cik nat kat K.L...lepas cik nat kahwin,depa kena ntar posting p Labuan...kak cik nat kenalah ikut suami dia p sana...abang ipar cik nat ni keja tentera...so kak cik nat ni selalu gak lah posting sana sini...kena posting jauh plak tu kali ni...nak p pun kenalah kumpul duit dulu kan...harap-harap sat je lah depa dok kat sana....


haaaa....ni lah family kak cik nat...sebenarnya,kami ni 2 beradik jer...sebab tu terasa sunyi bila depa xda...cik nat plak anak bongsu...lagi lah borink kan....mama n abah cik nat lagi lah terasa kan...nak tunggu cucu baru lambat lagi lah...kan cik nat baru jer kahwin...hehehe..nasib la cik nat kahwin ngan orang dekat...so cik nat boleh lah jaga mama n abah cik nat...xla depa rasa sunyi....

Ni lah anak buah cik nat....comei x??mesti lah comei kan....hehehe...rindunya kat anak buah mak ucu ni...jaga diri elok2 tau...Anak kak cik nat da 3 orang....yang ni abang dan kakak...

Jaz Aidil Haikal dan Nur Irdina Jazima

yang ni plak adik depa...yang ni lagi comei kan...cik nat geram kat pipi dia...orang lain tengok,depa geram kat rambut...rambut lebat sangat...

Nur Damia Jazmina



DIVIDEN ASB 2013

Assalamualaikum wbt...

DIVIDEN DAN BONUS ASB 2013 KADAR AGIHAN PENDAPATAN
Hari ni cik nat nak kongsi pasal dividen ASB untuk tahun ni...Dengan gelombang kenaikan harga barang mula dirasai,orang ramai terutamanya pemegang unit Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) berharap pengagihan pendapatan ASB untuk tahun kewangan yang berakhir 31 Disember 2013 dapat dinikmati dengan kadar yang lebih tinggi...Namun sebaliknya berlaku apabila Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) mengumumkan pulangan sebanyak 8.70 sen seunit saja...

Dividen ASB untuk tahun ni (2013) agak menurun sedikit berbanding tahun lepas...tahun ni kadar dividen ASB 7.70 sen seunit + bonus ASB 1.00 sen seunit = 8.70 sen seunit....macam tahun lepas (2012) kadar dividen ASB 7.75 sen seunit + bonus ASB 1.15 sen seunit = 8.90 sen seunit...beza 0.20 sen...

Pengagihan dividen akan terus dikreditkan secara automatik ke dalam akaun ASB kepada setiap pemegang unit...pemegang unit boleh lah mengemaskini buku ASB masing-masing di Ibu Pejabat,pejabat,ejen ASNB di seluruh negara mulai 2 Januari 2014...Urusniaga ASB akan ditangguh kan buat sementara dari 22 Disember 2013 hingga  1 Januari 2014 bagi tujuan pengiraan pengagihan pendapatan dan bonus....Pada yang buat simpanan tu,mari lah kita sama-sama nantikan yea...

Friday, 27 December 2013

REVIEW : DETIK 11.12.2013

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah...semua majlis berjalan dengan lancar...cuaca pun ok...syukur ke hadrat ilahi, pada 11.12.2013 tepat pukul 2.20 petang, di Masjid Jamek Padang Benggali dengan sekali lafaz,cik nat sah bergelar isteri kepada en.suami iaitu Muhamad Yusri...syukur sangat...
sekarang kami dah bergelar suami isteri setelah selama 4 tahun lebih kami berkenalan...perkenalan yang bermula di tempat kerja di Lingkaran Luar Butterworth,Bagan Ajam.....cik nat dulu lepas habis study kat politeknik, cik nat kerja sementara kat sana  sebagai jurutol....En. suami plak sebagai clerk jer kat sana...di situ lah kami mula berkenalan...siapa sangka kami yang selalu bergaduh,bertekak ,dan macam2 halangan lagi kami lalui , akhirnya jodoh kami sampai gak ke jinjang pelamin..semoga hubungan cinta,kasih dah sayang antara kami akan kekal hingga ke jannah...cerita pasal perasaan plak,time en. suami lafaz akad, cik nat rasa berdebar-debar je...xrasa sedih pun...tapi rasa bersyukur...heheee...boleh ke macam tu?boleh kot kan....tapi yang paling buat cik nat sedih bila abah cik nat baca taklik serah amanat jagaan pada en. suami...mana xsedihnya,abah n mama cik nat yang jaga cik nat dari kecik lagi kan sampailah cik nat nak jadi isteri orang...sedey beb...apa-apa pun,meh kita layan dulu gambar yang cik nat ada...xbanyak pun gambar....banyak gambar kat OP....ni gambar yang cousin cik nat sempat tangkap...layan je lah na...

sebelum jadi isteri orang,cik nat posing dulu lah...hehehe...
en. suami menyarung cincin untuk membantalkan air sembahyang

ni plak gambar outdoor lepas majlis akad nikah...cik nat xla terus p outdoor...gila....panas lagi time tu...cair la make up cik nat...hehheee...semestinya cik nat balik umah dulu lah ,makan-makan...petang cikit baru cik nat p outdoor..


MUA : SYARIFAH NADIA AL JUFRY
OP : SYAMSYARIZAL SYARIFF

Tuesday, 10 December 2013

DETIK 11.12.2013

Assalamualaikum wbt...


Dupdapdupdap.....dupdap ker?macam x jer....
Sebenarnya esok adalah hari terindah dalam hidup cik nat...mana xindahnya,esok kan hari cik nat akan diijab kabulkan...yang akan berwalikan abah cik nat iaitu En. Ya'akub...bertempat di Masjid Jamek Padang Benggali...sapa xsuka kahwin kan...alhamdulillah...Allah S.W.T temukan cik nat dengan seorang lelaki yang baik selepas abah cik nat...doakan semoga majlis akad nikah yang akan berlangsung esok hari (11.12.2013) serta majlis bersanding pada 14.12.2013 akan berjalan dengan lancar....semoga semua dipermudahkan...amin...

Tapi kan hari ni cik nat masih bekerja lagi...cik nat amik half day jer...satgi pukul 12.30 cik nat balik lah....minggu depan baru start cuti...cuti pun xlama...lebih kurang seminggu jer....perasaan cik nat?kalau nak cerita pasal perasaan sekarang ni,cik nat macam xrasa apa2 pun...berdebar pun xda..tapi excited tu da la cikit kan...hehheee...gediknya cik nat hang ni na...besalah...xsabar nak kahwin kan..hihihiiii...tapi esok xtau lah perasaan cik nat ni nak bertukar jadi apa...apa2 pun tunggu next entry yea....nanti cik nat cerita lagi...




Thursday, 5 December 2013

DARAH MANIS

Assalamualaikum wbt..

Hari ni cik nat nak cter cikitlah pasal darah manis...haa...untuk yang B2B dan yang dah jadi tunangan orang tu,better berhati2 semasa darah manis ni...orang tua2 cakap masa darah manis ni,kena banyak bersabar...macam2 dugaan kita akan hadapi..macam cik nat pun ada gak dugaan semasa darah manis ni...gaduh tu memang perkara biasa lah bagi setiap pasangan...alah,gaduh2 manja jer katakan...

Nak jadikan citer, pada 1 Dec 2013,pukul 5.30 pagi, tunang cik nat excident tau...kena langgar lari dengan van...nasiblah tunang cik nat tu xjadi apa2...cuma luka cikit2 jer walaupun tunang cik nat melambung kena langgar...motor jer teruk...dah la nak dekat majlis dah...syukur alhamdulillah...Allah pelihara tunang cik nat tu...sebenarnya cik nat pun xpercaya tau yang tunang cik nat tu excident...bukan apa,tunang cik nat ni suka uji cik nat...kononnya nak tengoklah cik nat ni care pasal dia ker x...of course la cik nat care..xkanlah nak tunjukkan kot kan...

Pukul 6 pagi tu,tunang cik nat col n gtau yang dia excident...cik nat pun macam pikir,eh betul ker tunang aku ni??ker main2 jer ni...cik nat macam blur jer...lepas tu cik nat suruh dia cakap btl2 n dia pun cakap betullah...nak tpu buat apa...tengah ari cikit,cik nat gtau mama n abah cik nat...depa pun risaulah jugak kan...petang tu kami pun p melawat dia kat umah..nasiblah dia x teruk sangat...

p/s : So pada B2B or bukan B2B pun,hampa kena berhati2 tau...jgn drive laju2...peringatan untuk hampa dan jugak cik nat...



Wednesday, 4 December 2013

MOOD:KECEWA + SEDIH

Assalamualaikum wbt...

Sebenarnya cik nat rasa kecewa + sedih sangat sebab result untuk Pembantu Tadbir (kewangan) dah pun kuar semalam...alahai...sedihnya kalau nak citer...tapi digagahkan juga untuk cik nat luah kat cini supaya suatu hari nanti,cik nat boleh kenang balik apa yang berlaku dalam hidup cik nat.....walaupun hati ni kecewa + sedih,tapi cik nat redha dengan keputusan tu...sapa xsedih kan...


btw,tahniah pada kwn cik nat yang berjaya tu...walaupun dapat jadi calon simpanan jer at least hampa tersenarai jugak kan...semoga kita sama2 dimurahkan rezeki yea...walaupun bukan rezeki cik nat,tapi cik nat tetap bersyukur dengan apa yang cik nat ada sekarang...thanks to my frenz cik yah n cik anis n family coz give me some strength...syukur alhamdulillah..TERIMA KASIH ALLAH S.W.T..

i love my family
i love my frenz
syukur padamu Ya Allah


Friday, 29 November 2013

SURAH AMALAN UNTUK IBU MENGANDUNG

Assalamualikum wbt...

Hari ni cik nat nak kongsi cikit ilmu untuk kita bersama.....
ni surah amalan untuk ibu mengandung...walaupun cik nat ni lambat lagi kan nak jadi ibu, tapi apa salahnya kan cik nat kongsi ilmu ni bersama.....




Wednesday, 27 November 2013

BROWN PAPER BAG BERCORAK

Assalamualaikum wbt...

Goodies bag untuk tetamu akhirnya cik nat jumpa gak yang cantik dan bercorak...
bukan senang nak cari yang macam tu tau x...haaa....
dah lama cik nat dok cari...
cik nat beli yang brown paper bag punya jer...saiz bag tu besar lah gak...
dah la besar,murah pulak tu....memang berbaloi lah beli...puas ati...
yang penting goodies bag tu bercorak...
xpayah cik nat nak buang masa nak hias goodies bag tu lagi...
meh cik nat tunjuk goodies bag yang cik nat beli tu...

tadaaaaa....


amacam??cantik x??mestilah cantik kan....
cik nat beli dua warna...satu warna purple dan satu lagi warna merah...
ada pun dua warna...so cik nat beli campur2 warna lah...hehehee....
harga goodies bag ni memang murah...
RM 8.00 jer....dalam tu ada 100 paket...
cik nat beli 12 paket jer...kalau di kira balik, RM 8.00 x 12 = RM 96...
baru RM 96...murah la tu kan...kalau hampa cakap mahal,yang tu cik nat xboleh nak kata apalah kan..
tapi bagi cik nat,memang berbaloi lah beli...bukan apa,cik nat ni xda masa nak buat DIY sendiri...
elok lah tu kan...

cik nat xbeli banyak sebab jiran cik nat ada sponsor jugak bag untuk goodies ni...
so cik nat terima je lah ngan hati terbuka...terima kasih banyak2 tau mak cik...
insyallah kalau cik nat ada rezeki lebih nanti, time anak mak cik kawin nanti cik nat sponsor lah apa yang patut yea...semoga mak cik dimurahkan rezeki...amin...


Tuesday, 26 November 2013

SAVE THE DATE..11.12.13

Assalamualaikum wbt...

SAVE THE DATE....11.12.13...
Xsangka cik nat yang cik ta ngan zain saidin pun akad nikah pada date yang sama ngan cik nat...
kelaz kau cik nat...date akad nikah pun sama ngan retis...huhuuu...
tumpang glamour sat ar....bajet cam retis lak na cik nat....puk kang baru tauuu...heheeee
nanti boleh celebrate ulang tahun perkahwinan ngan cik ta kan...
mesti ramai gak B2B amik date ni untuk akad nikah kan...
apa2 pun semoga perkahwinan kita ni akan kekal hingga ke hujung nyawa n until jannah...amin..


Monday, 25 November 2013

RESEPI BISKUT COKLAT CHIPS

Assalamualaikum wbt...

Haaaaa...sabtu lepas cik nat ada buat biskut coklat chips ngan tkah untuk doorgift kan...sekarang cik nat nak kongsi resepi plak la ngan hampa...kot2 la hampa nak buat kan....sedap tau....try la buat...mudah jer...xpayah pkai mixer pun...meh nak tunjuk cikit hasil cik nat ngan tkah buat...ala2 famos amos lagi..heeeee


Bahan-bahan :

* 1 cawan gula kastor
* 1 cawan gula perang
* 1 cawan mentega
* 1 cawan minyak
* 1 biji telur
* 1 sb susu segar
* 4 cawan tepung gandum/red rose (diayak)
* 1 sb serbuk koko (diayak)
* secubit garam
* 1 sk cream of tatar (diayak)
* 1 sk baking soda (diayak)
* 1/2 cawan badam cincang
* 2 cawan semisweet chocolate chip
* 1 sk esen vanila

Cara-cara :

1. Pukul gula,mentega,telur, susu dan esen vanilla hingga sebati.

2. Masukkan tepung gandum, garam, baking soda, cream of tatar, badam dan coklat chip.

3. Gaul hingga menjadi adunan.Adunan memang lembik.


4. Sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar atau bulatkan adunan seperti gambar di bawah..

5. Kemudian tekan dengan menggunakan garfu dan jarakkan cikit sebab cookies akan mengembang...dulang xperlu gris

6. Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak..bergantung pada jenis oven..

7. Setelah cookies perang,angkat dan sejukkan di atas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara..

Selamat mencuba...


DIY:TUKAR BISKUT UNTUK DOORGIFT

Assalamualaikum wbt....

Hampa ingat lagi x entry yang pernah cik nat citer dulu tu?alaahhhhh...citer pasal doorgift untuk tetamu tu...pada yang xpernah baca tu,hampa boleh baca SINI na...ok...Sebenarnya sebelum ni cik nat ada planning nak buat fancy cookies kan tapi plan tu dah bertukar...xjadi lah nak buat fancy cookies...cik nat ngan tkah,kawan cik nat tu dah try buat fancy cookies tu tapi xjadi lah...xcantik...lagi pun nampak merumitkan jer nak buat biskut fancy cookies tu...alorhhh...cik nat lupa lak nak tangkap gambar biskut tu...huhuuu...tapi xpalah...nak buat macam mana kan...so cik nat pun tukar lah plan nak bagi biskut lain plak...hampa nak tau x biskut apa cik nat buat??jeng....jeng.....jeng.....tengok dulu gambar tau...

Tadaaaaaaaaaaaaa....

biskut chocolate chip
Haaaaaa...ni lah biskut yang cik nat plan nak bagi untuk door gift tu....ok x??sedapkan??ni adalah antara salah satu doorgift yang cik nat plan nak bagi untuk tetamu nanti...yang ni separuh dari yang siap...siap bungkus lagi tau...actually,hari sabtu lepas cik nat ngan tkah buat ...tkah lah yang banyak membantu siapkan biskut ni....cik nat pun ada tolong tkah gak tau...kiranya cik nat DIY gak lah kan...boleh x macam tu?kira aci x??heheheee...walaupun tkah xsihat,selsema tapi tkah tetap gigih gak tau siapkan biskut ni untuk cik nat...kami perlu siapkan lebih kurang 1600 paket...mak aiii...banyaknya kan??

Harap2 kami dapat siapkan jugak sebelum majlis ...thanks a lot tkah sebab sudi tolong cik nat buatkan biskut chocolate chip ni...apa2 pun,cik nat ada tolong tkah buat jugak tau...xlupa jugak pada mak tkah...hehehheee...pada B2B,harap2 idea cik nat ni boleh bagi sumber inspirasi untuk hampa semua nanti na...pada sapa yang nak rasa biskut ni,datang lah ke majlis kenduri cik nat nanti....nak order pun boleh...hihiiiii...




Friday, 22 November 2013

TUDUNG NIKAH/SANDING YANG BERKENAN DIHATIKU..

Assalamualaikum wbt...

Sebenarnya cik nat ni confius cikit lah nak pakai tudung yang macam mana untuk hari bahagia nanti...dah la muka cik nat ni versi bulat ker petak ker cik nat pun xpasti...hihihiiii....boleh plak cam tu kan...muka cik nat xsesuai lah pkai tudung ala-ala macam versi ariani or fareeda tu...
kalau boleh cik nat nak lah cari tudung yang nampak simple jer tapi cantik...xnak yang sarat2 sangat...just nampak nice2 gitu...

kredit:google
yang macam atas ni ok lah jugak kan...xterlalu sarat sangat...cantikkk jer...cik nat sukaaaa...tapi masalahnya cik nat ni sesuai ker pakai tudung macam ni?


macam ni pun cantik gak...next pic...


macam ni ok x kalau cik nat pakai??hmmm....meh kita tengok fesyen tudung yang cik nat berkenan di hati..tapi xdecide lagi nak pakai tudung yang macam mana...hampa ada idea x??tolong cik nat bt pilihan plezzzzzzzzzz....





kredit:google

semua fesyen tudung cik nat berkenan ni nampak macam sepesyen jer kan...hmmmmmm
tengok orang pakai cantik jer....jelez i...
BTW,cik nat ada lagi lebih kurang 19 hari jer lagi nak cari tudung...
buat kerja last minute macam ni lah kan...
So B2B yang terbaca entry ni,harap2 dapat bagi inspirasi kat hampa semua yea....
pada yang ada idea untuk cik nat,sila tinggalkan komen yea...



Wednesday, 20 November 2013

NAMA ISTERI DI HANDPHONE SUAMI..

Assalamualaikum wbt...

Meh kita santai-santai dulu tengok yang bawah ni...


Macam lawak jer kan??meh kita gelak sama-sama...kihkiikikiki.....
yang xtahan nak gelak tu yang no.4 - 7...hihihi..
pada En. tunang,nanti jangan buat macam tu tau...


Tuesday, 19 November 2013

ULAT DALAM TEPUNG RED ROSE..

Assalamualaikum wbt...

Ulat dalam tepung??eee..gelinya kalau dengar kan...Cik nat tengok sendiri pun dah geli...
Nak jadikan cerita,hari tu cik nat ngan kwn satu tempat kerja cik nat ada buat biskut..
Nama kwn cik nat tu Atikah...Cik nat panggil tkah jer...
Tkah ni pandai buat biskut n segala bagai lah...hampa nak order pun boleh tau...
Cik nat ada minta tolong dia buatkan biskut untuk doorgift hari kenduri cik nat nanti..Dia pun setujulah..cik nat pun turut membantu dalam buat biskut ni...Kiranya kami ni bekerjasamalah...hehehheee

Pada 9/11/2013 cik nat ngan tkah p lah beli barang2 mentah untuk buat biskut..
Kami beli di kedai ......(nama kedai dirahsiakan) area Kepala Batas...Hari Jumaat malam selepas tu baru kami planning nak buat biskut tu..Bukan apa,kami ni buzy cikit(cik nat ni macam lah buzy sgt kan)...huhuuuu...Kalau tkah tu dia memang buzy pun sebab dia ada buat tempahan lain..lagi pun kami bukan tinggal sekampung...Tapi jarak rumah cik nat nak ke rumah dia cuma 7-8 minit macam 2jer..
Kira dekat lah jugak kan...

Kita continue balik citer pasal ulat dalam tepung tu..Malam Jumaat tu cik nat pun p lah rumah tkah...
Sampai jer rumah tkah,kami xbuatlah terus biskut tu...cik nat tgu tkah habis sembahyang dulu...
lepas tu,kami pun start lah buat biskut...dah masuk semua bahan2 dalam bekas kecuali tepung yea...
tkah pun minta lah cik nat tolong ayak tepung,tkah plak tolong masukkan tepung...
cikit demi cikit tkah masukkan tepung dalam penapis..cik nat pun ayak lah..
dah habis tkah masukkan tepung,cik nat punya part xhabis lagi tau...
dah habis jer cik nat ayak,cik nat nampak something yang pelik...eh,apa tu...

cik nat belek punya belek,nah kau!!ulat ngan binatang apa ntah warna hitam...macam binatang yang dok dalam beras tu...terkejut cik nat...cik nat pun gtau lah tkah...dia pun terkejut...
lepas tu mak tkah amik bekas lain,dia suruh cik nat ayak sekali lagi...cik nat pun ayak...sekali ayak,2-3 ekor ulat..sekali lagi ayak,3-4 ekor plak...ni xboleh jadi ni...kami nak buat benda makan...nak bagi orang makan...xkan nak bagi makan biskut yang dah bersalut ulat kot...xpasal2 orang sakit perut...kalau sakit perut jer xpa,buat lah orang tu masuk ICU or meninggal cam mana??xke haru...first time cik nat tengok ulat dalam tepung...terasa fobia lah plak nak makan makanan yang berasaskan tepung tu...takut depa yang jual makan tu xayak tepung jer...kita mana tau depa proses buat kek,roti or something macam mana kan...nanti kita makan kek bersalut ulat...roti berulat...patutlah laku semacam jer kan...huhuuu...hanya depa ngan tuhan jer yang tau...

And then,kami pun buat keputusan nak return balik la tepung tu...
Keesokkan harinya,tkah pun p lah kedai tu balik dengan harapan boleh tukar dengan barang lain...hmmm...harapan kami hampa...tauke kedai tu xbagi tukar..dia cakap cuaca xmenentu skrg ni...sebab tu ada ulat...boleh plak macam tu...mesti tepung lama...sebab tu dia xbagi tukarkan...dah la kami beli 10kg...diulang lagi...10kg yea puan-puan...banyak tu...sekilo RM2.70...10kg x RM2.70=RM27.00....walaupun xla mahal mana,tapi xkan kami nak membazir...cik nat lupa lah plak nak tangkap gambar ulat tu...memang geli lah...

Lepas pada tu,family n kawan yang tau pasal ni,depa(kuar dah bahasa penang..heheee) suruh buat report...cik nat pun call lah TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA...cik nat cari no fon dalam internet je..cik nat call yang area Bertam..rupa-rupanya,tu bkn TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA,tapi rupanya PPDNKK...malunya cik nat...tapi Encik tu bagi kerjasama ngan cik nat...dia tanya apa masalah cik nat...cik nat pun citerlah kat dia...dia cakap tu under JABATAN KESIHATAN...then,dia cakap dia nak tolong tanyakan JABATAN KESIHATAN...dia minta cik nat tinggal kan no. fon and nanti dia akan call balik...cik nat pun tunggu lah dia call...lepas berapa minit,dia call n minta cik nat hantar tepung tu kat PEJABAT KESIHATAN, di Wisma Persekutuan Kepala Batas..

Cik nat pun bincanglah ngan tkah macam mana...apa nak buat kan...So,tkah cadangkan kami p sekali lagi kedai tu...balik jer dari kerja,kami pun p lah kedai tu tapi jawapannya tetap sama...geram betullah ngan tauke kedai tu....ikutkan hati memang cik nat nak buat report jer n bawa barang tu ke PEJABAT KESIHATAN tapi bila di fikir-fikir,biarlah...mungkin xda rezeki cik nat kot...kalau buat report pun boleh dapat ker duit tu balik??silap2 kena turun naik mahkamah...xpun cik nat yang kena saman balik...x ke naya cheq..sapa nak bayar??dah la nak dekat ngan kenduri cik nat...tapi masalahnya tepung tu memang xboleh simpan lama ke??kena letak dalam peti sejuk ke??cik nat mana nak tau...xpandailah cik nat bab tu...apa pendapat hampa??

Then,cik nat suruh tkah buang jer lah tepung tu...habis citer n tutup kes!!!cik nat pun minta BFF cik nat yang kerja kat kedai bahan mentah macam tu gak beli kan tepung baru....So nanti cik nat ngan tkah boleh buat dah lah biskut tu...

p/s : sebagai pelajaran n pengajaran bersama,elakkan dari membeli sesuatu barang dalam kuantiti yang banyak...bila nak guna jer,baru beli tau...takut jadi pembaziran macam cik nat plak...


Saturday, 16 November 2013

dArI "SaYa" Ke "CiK NaT"

Assalamualaikum wbt...

Kenapa tajuk ini??
Korang mesti heran kan...
Bagi yang dah selalu baca blog cik nat,korang mesti tau apa maksud dia kan?
Actually sebelum ni cik nat bahasakan diri cik nat "saya" dalam setiap entry cik nat..
Tapi tiba2 jer cik nat terpikir nak tukar dari "saya" ke "cik nat"....
Bukan apa,teringat panggilan cik nat tu dari BFF cik nat masa study kat poli dulu...
Diorang suka sangat panggil cik nat...
Cik nat pun panggil diorang macam tu gak lah...

Cik ganis,cik gayah dan cik tin...
Nama cik ganis tu kitaorang saja jer panggil cam tu...cam comel n unik je kan...
Macam comel jer...macam comel jer...hehehe...
Kawan2 laki kat kelas plak selalu gelar kami geng 'ratu cantik'...
Cantik ker??cantik lah gak kan..heeee
My BFF,cik nat rindu sangat masa kita study sama2 dulu...
Korang rindu x kat cik nat?
Semoga persahabatan kita kekal selamanya yea...




Friday, 15 November 2013

MENANTI DETIK BAHAGIA 11.12.13

Assalamualaikum wbt...

Yeay...cik nat nak kahwin...yuhuuuuuu...ya beda bedu...(gedikkan cik nat ni...hehehe)
Tinggal lebih kurang 25 hari jer menanti detik 11.12.2013...
Satu date yang cantik dan lain dari yang lain cik nat rasakan ....
ada x sapa2 yang planning nak kahwin date tu??hehehe...
macam last year 12.12.2012...time tu mesti orang berebut2 nak tarikh tu kan...
pada date tu lah cik nat dan en. tunang akan AKAD NIKAH....
insyallah kalau xda apa2 halangan...
sememangnya sebelum2 ni cik nat memang dah bajet nak tamatkan zaman bujang pada umur 24....
masa study dulu my bff da gak tanya,

BFF          :"eh pinat,hang nak kahwin umur bapa ar?"
CIK NAT : "aku bajet dalam umur 24 lah..xmaulah kahwin umur 25...rasa macam dah tua   sangat..hehehe.."

kami pun sama2 gelak...hhuuhuuuu
xsangka plak doa cik nat dimakbulkan... syukur alhamdulillah...




Selain tu kan,date tu jugak merupakan hari lahir ABAH cik nat....
boleh lah buat sekali majlis doa selamat ke apa kan...tapi date tu jatuh pada hari Rabu lah plak..
So xboleh lah jimat cuti kan...Cuti pun kena lah amik banyak....
dah lah cuti pun xbanyak...tapi xpalah...lagi pun tu kan detik bahagia...
last month for year 2013...apa nak kisah kan....
cuti pun sememangnya perlu dihabiskan...xboleh nak BF(bring forward) untuk next year....
(alahai,cam buat akaun jer...mentang2 lah budak akaun kan...hehehe)


Semoga semua berjalan lancar seperti yang dirancang...amin..


Thursday, 14 November 2013

MooD kOnFiUs....

Assalamualaikum wbt...

Errmmm...alahai,konfiusnya cik nat sekarang ni...
tengah fikir samada nak DIY hantaran sendiri or upah jer....
Kalau upah confirm lah bajet terlebih...
Kalau DIY sendiri mungkin bajet boleh dikurangkan lagi kan..
Cik nat kalau boleh nak lah buat yang simple2 jer tapi tetap nampak cantik and elegan gitu....

Dalam kepala otak ni fikir nak guna bantal hantaran jer untuk hantaran nikah ni....
nampak simple and cantik jer walaupun just guna polisterin...
untuk anak orang kaya xpalah...diorang just tempah jer...and then settle..
macam cik nat ni just mampu buat apa yang termampu jer....
kalau boleh xnak lah minta duit dari my parent...cik nat xnak susahkan diorang...
cik nat pun dah kerja..ada simpanan sendiri...buat apa minta ngan diorang lagi kan..
walaupun xbanyak cik nat simpan tapi boleh lah untuk cover apa yang patut...
cik nat xsuka menyusahkan orang..kalau jiran nak mengata pun,biarlah diorang...
bukan cik nat minta duit diorang pun kan...ada cik nat kisah??hahahha


ok x kalau buat macam ni?nampak simple and cantik kan??
Hmmmm....nak kena planning betul2 ni...majlis pun dah nak dekat ni...
tinggal lebih kurang 26 hari jer lagi....
cik nat ni boleh rilex lagi kan... ada ker b2b macam cik nat ni??

bukan apa,kalau boleh kita berjimat...jangan membazir...
habis jer majlis,xda sapa nak guna dah...macam cik nat ni anak bongsu...
adik pun xda...nak sewakan macam xberbaloi jer...ada ker orang nak sewa??confirm xda kan...
harga barang pun semakin hari semakin naik..so xkan kita nak membazirkan...
sama2 lah kita berjimat yea..
Bagi B2B macam cik nat ni yang suka berjimat,boleh lah guna idea macam ni..
Nanti cik nat cerita lain yea hantaran macam mana cik nat buat...



Thursday, 7 November 2013

Bukan Rezeki...

Assalamualaikum wbt...

Keputusan interview untuk jawatan Pembantu Akauntan pada entry yang lalu cik nat ceritakan dah pun keluar..nak tahu apa keputusannya??



mungkin ini bukan rezeki cik nat....cik nat pasrah dengan keputusan tu....apa boleh buat...untuk lain kali,cik nat akan usaha lebih lagi...pengalaman mengajar kita untuk lebih berusaha....So korang boleh la semak keputusan interview under SPA di SINI bagi yang dapat interview jawatan ni jugak yea...



Friday, 1 November 2013

SESI INTERVIEW PEMBANTU TADBIR(KEWANGAN)

Assalamualaikum wbt..

Syukur alhamdulillah..akhirnya sesi temuduga pembantu tadbir (kewangan) w17 pada 31/10/2013 selesai sudah..sesi interview cik nat bermula pukul 11 pagi...seperti biasa,cik nat sampai awal ke tempat interview...setengah jam awal gitu cik nat sampai uolls...nampak x begitu semangatnya cik nat ..heheheheee....sampai je,mestilah cik nat kena tunggu gilirankan  untuk di interview...nak dijadikan cerita,calon awal sebelum cik nat ni,diorang dipanggil seorang demi seorang masuk untuk di interview..kemudian,tiba2 je penemuduga minta calon masuk 2 orang sekali...oh,saat tu cik nat rasa bahagia sangat..ahaa...bukan apa,tahap keyakinan tu lebih la cikitkan...hehehe...tapi xelok sangat lah kalau macam ni kan...time ni lah penemuduga akan lihat kelemahan kita...kita akan dibanding-bandingkan dengan calon lain...tapi alhamdulillah...semua berjalan dengan lancar..sesi interview yang paling selesa dan mudah cik nat rasakan...dengan penemuduganya yang ramah dan mesra...Ini yang buat cik nat begitu yakin untuk menjawab soalan ni...Ok,meh cik nat nak cerita cikit apalah soalan yang cik nat kena tanya..Korang mestilah nak tahu kan..Antara soalan yang ditanya:

1) Sila perkenalkan diri anda...(soalan wajib tu)
2) Kenapa anda memilih untuk menjawat jawatan ini?
3) Apakah tugas pembantu tadbir (kewangan)?
4) Apakah kekuatan anda?
5) Apa rukun negara yang ke-4?
6) Harapan untuk jawatan ini....

Nampak x begitu senangnya soalan diorang tanya??tapi itulah soalan yang paling simple yang pernah cik nat kena soal tau sepanjang cik nat pergi interview under SPA ni...selain tu adalah jugak soalan2 lain yang xberkaitan diorang tanya...just soalan pendapat kita jer...diorang ada tanya harapan saya untuk jawatan ini...harapan cik nat mestilah nak menjadi salah seorang kakitangan awam kan...dapatlah berbakti kepada negara,bangsa dan agama serta kedua ibubapa cik nat...betul x??

Apa-apa pun kita tunggu je lah resultnya nanti yea...kalau da rezeki,insyallah...kot2 lah kan rezeki kahwin..hehehe....



Monday, 28 October 2013

DRAMA - LOVE YOU MR. ARROGANT

Assalamualaikum wbt...

Hmmm......Hari ni cik nat nak cerita cikit pasal drama slot Akasia "Love You Mr. Arrogant"...Padahal citer ni dah lama dah disiarkan di TV3..Pada mulanya sebelum episod cerita ni disiarkan,cik nat macam xminat je tengok cerita ni...cerita ntah apa2 je..pastu heroin dia macam xpopular je kan...jadi xnak lah tengok...cam xbest je...mesti korang pun cam cik nat kn??bila tengok pelakon cam xkenal je,mesti xnak tengok punya...tapi nak dijadikan cerita,secara kebetulan,pada suatu hari cik nat tertengok cerita ni episod ke berapa ntah...masa 2 hero and heroin tengah kahwin..macam kelakar pun ada...hehehe...tapi bila tengok je terdetik dekat hati,kenapa mak hero tu xsuka dekat heroin tu ek??bukan menantu pilihan ke apa?and then,mulalah cari dekat internet pasal cerita ni...oh,baru cik nat tahu macam mana diorang boleh kahwin..




Lepas pada tu,setiap pukul 7 malam cik nat akan menunggu depan kaca televisyen untuk tengok cerita ni...korang tengok x cerita ni?alah,cerita ni disiarkan pada hari isin - khamis setiap 7 malam...mesti korang layan jugak kan cerita ni...betul x??alahai,kesiannya dekat Zaara ni kan..takutnya bila dapat mak mertua macam tu..zaman sekarang ni ada lagi ke mak mertua macam tu?nasiblah bapa mertuanya seorang yang baikkan...Irham pun semakin hari dia dah boleh terima Zaara dalam hidupnya..

Walaupun orang cakap cerita melayu ni asyik pusing benda yang sama jer.tapi setiap cerita yang ditonjolkan mesti ada nilai-nilai murni yang patut kita contohi...Contohnya,walaupun mak mertua kita xsuka dengan kita,kita jangan sesekali berdendam dengannya..jangan ajar pasangan agar membenci ibu sendiri..Itu patut kita ikuti..seorang isteri yang patuh pada suami dan ajaran agama..bagus2...Harap2 cik nat pun akan jadi seorang anak,bakal isteri dan bakal menantu yang baik serta patuh pada ajaran agama dan suruhannya...amin..

Marilah kita sama-sama tonton cerita ni yea..."yang baik kita sama-sama jadikan teladan,yang buruk kita jadikan sempadan"




Thursday, 24 October 2013

jOm TuKaR LiNk!!!

Assalamualaikum wbt...

hai,ari ni cik nat xnak cter panjang...just nak ajak readers yang sudi lawat blog cik nat ni tukar link.."cik nat budak baru belajar,marilah sama2 kita belajar"...hehehehe...apa yang cheq merapu ni...huuuu...apa2 pun salam perkenalan buat semua...sudi2kanlah yea kita tukar link...sayang semua...terima kasih...

Wednesday, 16 October 2013

Second Interview : Pembantu Tadbir (Kewangan)

Assalamualaikum wbt...

Yeay,I got second interview..Syukur alhamdulillah..jawatan Pembantu Tadbir (Kewangan) W17 je pun pada 31/10/2013 jam 11.00 pagi..tak kisah lah jawatan apa pun janji kerja tu halal..apa-apa pun persediaan mestilah kena buat kan...2 minggu lagi untuk cik nat study apa yang patut..Untuk kali ini,cik nat mesti usaha dan buat yang terbaik untuk masa depan..Bukannya kerja swasta tak ok tapi kerja kerajaan terjamin lah cikit..Mudah-mudahan,adalah rezeki cik nat .Boleh lah cik nat balas jasa mama dan abah cik nat yang selama ini membesarkan cik nat .Nak lah jugak cik nat tolong diaorang..Mak bapa mana tak gembira bila anak-anak dapat kerja kerajaan..Kata diaorang,"kerja kerajaan ni,terjamin masa depan tu"...betul ke?alah,kerja mana-mana pun terjamin kan janji dari sumber yang halal..betul ke idak??betul3 kata upin dan ipin..hehehe...Kalau tak ada rezeki pun cik nat redha je..kawan-kawan,doakan cik nat yea...terima kasih..


Thursday, 10 October 2013

Door gift untuk tetamu...

Assalamualaikum wbt...

Pencarian idea untuk buat door gift bagi tetamu akhirnya jumpa jugak...cik nat dah dapat idea nak bagi apa...Ingat nak buat 'something' yang simple jer n yang boleh makan..nak nampak sweet je...Setelah 'menggoogle' (ada ker perkataan cam ni?main hentam keromo jer cik nat ni..hehehhe) dan mencari,akhirnya dapat jugak idea..yeayy...Tapi tak taulh ianya menarik ke tak kan..Harap2 menariklah..Taraaaa....Inilah contoh door gift tu yang cik nat nak buat...Cantikkan???

cantikkan fancy cookies ni?
Sebenarnya ini baru jer planning nak buat tapi belum buat lagi..hehehe..ingat minggu depan baru nak testing buat...harap2 menjadilah..nanti cik nat dah buat,cik nat akan tunjukkan yea...

Saturday, 5 October 2013

PENGALAMAN INTERVIEW : PEMBANTU AKAUNTAN

Assalamualaukum wbt...

Hari ni cik nat nak cter cikit pasal pengalaman cik nat interview..lebih kurang 2 hari baru cik nat nak update blog kn...sapalh nak baca blog cik nat ni...tapi xpa...cik nat buat blog ni sebagai pengganti diari je...nanti dah tua boleh lah jugak cik nat tunjuk kat anak2 kan...hehehe...

Sebenarnya pada minggu lepas cik nat ada terima surat interview dari SPA untuk jawatan pembantu akauntan under Jabatan Akauntan Negara...klass kau jah..hahaha...ambik kau jah...itu baru pembantu...diorang suruh datang interview pada 03/10/2013   jam 12 tengah hari..tengah hari?lambatnya...tapi xpa,cik nat pun pergi..siap bawa my mum,my sis n my anak menakan yang comel2 tu...hehe...pukul 10 kami pun bertolak dari rumah..dekat pukul 11 sampailah tempat interview tu...al-kisahnya tempat interview tu dekat bangunan persekutuan,jalan anson,penang...sampai je tempat interview,mestilah cari parking kn...alahai,parking pulak full..pusing punya pusing,xda jugak tempat parking...dekat 10 kali pusing tempat tu..dekat pukul 11.30 jugaklah lah pusing area situ..lastly,cik nat parking je tepi jalan..tinggalkan family cik nat dalam keta..kesian diorang..terpaksa tunggu dalam keta lama2...tambah kesian dekat anak menakan lah...mesti diorang panas..."maafkan mak ucu yea semua"..tapi oklah jugak kot tinggal diorang dalam keta..bukan apa,takut kena saman kan...dekat 3-4 kali jugak lah polis trafik lalu area tu saman keta orang...dah parking xda,xkan mau saman lagi...lain kali buat parking banyak2 cikit yea..

Itu baru cter pasal parking..belum cter pasal interview lagi...lepas parking tu,cik nat terus jalan pergi tempat interview tu...tunggu giliran...sorang 30minit kena interview..ambik kau...lama tu...tiba je giliran cik nat,cik nat pun masuk lah...penemuduga tu suruh cik nat duduk,cik nat pun duduk lah...diorang memperkenalkan diri..kemudian diorang minta cik nat perlu cter pasal latar belakang cik nat...cik nat pun cter lah...dah habis cter latar belakang,diorang start tanya soalan...perghhhh...bertubi2 soalan diorang tanya..dah la cik nat study cikit jer kot pasal JANM..pasal akaun lagi lah xstudy...harapkan ilmu apa yang tinggal je dalam kepala otak ni..tu pun berapa lama tinggal akaun kn..tempat kerja sekarang pun xdalh kena pikir sangat masuk akaun mana...debit apa,kredit apa sebab pakai sistem..just key in jer..sebab tu otak berkarat...hhahaha..time tu cik nat jawab mana yang cik nat tau je lah...yang mana cik nat xtau,diorang akan bagi tau...bagus jugak penemuduga ni...sebelum ni,xpernah pun...maybe ikut jawatan kot kan..apa2 pun cik nat serah jer pada rezeki...kalau dapat,alhamdulillah..kalau xdapat,kita usaha lagi...so kalau nak tau jawapannya,kenalah tunggu result pada 04/11/2013...




Tuesday, 1 October 2013

Menghitung hari B2B..

Assalamualaikum wbt...

Hai semua...sihat?bukan apa,sekarang ni musim hujan..so mybe ada yang x sihat kn...da yang demam,selesema n dll...Ari ni bukan nak cerita pasal sakit ke apa tapi cik nat nak cerita lah sedikit pasal B2B..

Sebenarnya cik nat ni tengah menghitung hari je..tinggal lebih kurang 2bulan je lg B2B...segala persiapan belum lagi siap..so pening jugak lh fikir..Untuk majlis cik nat nanti,cik nat buat simple2 je...setakat yang mampu..cik nat ni pun bukannya orang kaya nak buat majlis volk2 ni...tengok,orang lain excited nak kawin tapi cik nat boleh buat lengah2 je kn...ayooo....apa nk jadi ni..Tapi untuk baju pengantin cik nat dah siap tempah dah...waiting for fitting je...

cantikkan design n warna baju ni?

baju cik nat ala2 macam ni lah...cantikkan baju ni?baik cakap cntik...cepat....kalau x cik nat 'babab' kot...hehehe....nanti next entry,cik nat kongsi gmbar baju cik nat ek...tapi kena lah tgu hari wedding kalau nak tau kn...barulah suprise..

pasal baju dah settle,katering pun dah booking...photographer pun dh booking...kursus kawin,done...lagi apa ekkk...ok...siap...haaa...ada lagi benda yang saya bukan settle...door gift belum settle,borang kawin belum ambil..tapi en. tunang dah ready nk kawin tu..en. tunang dah submit borang...cik nat je belum ni..."xpa cik nat,cik nat masih ada masa"...sob...sob...ujian hiv belum buat jgak...adussss....cuti plak dh habis...xkan nak amik unpaid leave kan..dah la gaji cukup2 makan...xpa2..setiap kesusahan pasti ada hikmahnya kn...btl x kawan2?yea...betul tu...

xpalah...lain kali lah kita sambung entry yea...ada kerja nak buat...daaaa semua...jumpa lagi...selamat membaca...








Saturday, 28 September 2013

Udang galah dari hasil tangkapan...

assalamualaikum wbt...

hujan2 time sekarang ni buat diri ini lapar je...kalau tdo pun best jgak kn..tadi masa cik nat pergi belakang rumah,cik nat ternampak udang galah yang banyak...waa....baru berapa 2 ari my dad pergi memancing,dah dapat banyak dah...kalau goreng pun sedap ni...tapi xboleh ambil...mama cakap abah nak jual...ada orang dah pesan nak beli...alahai...kempunanlh nak makan...

inilah hasil tangkapan ayah cik nat..besar kn??
sebenarnya ada banyak lagi tapi ini je yang dapat curi2 tangkap gmbar...yang lain lari menyorok...takut kena tangkap goreng kot...hehehhe....the best udang galah...kalau buat mee udang pun sedap kan...



Thursday, 26 September 2013

SaYa BuDak BaRu BeLajaR...

assalamualaikum wbt semua...

seharian jugaklh cik nat godek2 blog yg baru cik nat buat ni...al-maklumlh cik nat budak baru belajar...klu slh tlg tunjukkn...heheheee...byk lg yg perlu cik nat bljar ni..mcm org ckp lh..."ckit2 lama2 pndailh eden ni"...btl x semua?btl lh kn...huhuhuuuu

xpa2..kita kn masih dlm proses pembelajaran..bkn semua nk pndai la 2 jugak..nma pn bljr kn...

borink btl lh ari ni...kerja pn xda nk buat...bos plak cuti...sbb 2 dok mengulat je ni...hehehe...xsbrnya nk tgu time blk...cptlh ckit masa berlalu...cheq dh borink ni mengadap PC je seharian...

oklh...ari ni cik nat xda gosip nk kongsi..len kali lh kita jumpa lg...

daaaaaaaaaa semua...


Wednesday, 25 September 2013

MY FIRST TIME

assalamualaikum wbt...

firstly,cik nat rasa betapa buta IT nya diriku ini kerna baru nk berjinak2 dlm menulis blog ni...hahahhaaaaaaa(gelak pnjg ckt biar terkeluaq ank tekak ni)...org lain dh smpai mn dh tp cik nat ni ketinggalan zaman betullah..come on laaa...skrg zaman teknologi canggih la...apa2 pun,I just want to say "hiiii" to every one....

mula2 tu ssh btl lah nk buat blog ni...akhirnya cik nat berjaya jgak...well done!!hehehe.....blog ni cik nat create sbgai pengganti diari..sja snok2 nk menulis ni...dh lama xmenulis...cik nat hrp blog ini akn diterokai ramai...heheee....klu cik nat ada yg terkurang,hrp diberi tnjk ajr yea....
tima ksh semua...