Thursday 22 September 2016

CHEESE KEK GEBU

assalamualaikum w.b.t semua...

lama btl nat xbersiaran yea..kali ni nk kongsi cikit resepi cheese kek gebu yang tengah viral tu..semudah abc je haaa...bahan2 pun senang je nk cari..


CHEESE KEK GEBU 

Bahan-bahan 
Chesdale (5 keping-disiat kecil2)
Susu Dutch Lady fresh milk (200ml)
Butter( 70g)
4 biji telur (asingkan putih & kuning telur)
tepung gandum (70g - diayak)
esen vanila ( 1susu kecil)
gula (70g gula kasar)

1.Masukkan chesdale + susu dutchlady + butter ke dalam bekas..Gunakan kaedah double boil yea kwn2..(api sederhana)..BAHAN A

2.Pukul putih telur & gula kasar sehingga kembang dan menjadi maringue..(maksudnya bila kita terbalikkan bekas tu,maringue tu xjatuh)ada paham??then letak tepi sat.. BAHAN B

3.Pukul plak kuning telur sampai kembang..paham kot na mcm mn... BAHAN C

4.Satukan BAHAN A & C...kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit + esen vanila..kacau sebati dan barulah masukkan BAHAN B tadi...kacau sebati cantik2 na..

5.Masukkan bahan yang digaul sebati tadi ke dalam loyang..Loyang tu sapu butter cikit tau..takut nnt melekat plak..then boleh bakar...

6.Sebelum bakar,isikan sedikit air dalam loyang yang lebih besar dri loyang tadi..then panaskan ke dalam oven selama 5-10 minit..

7.Cara bakar guna kaedah water bath..(balut loyang tadi guna aluminium foil..balut keliling yea adik2..)

8.Bakar dalam suhu 170 dalam 20 min pertama kemudian dalam suhu 140 dalam 40 min terakhir..bergantung pada oven masing2 yea...kang terhangus plak..ch



No comments :

Post a Comment

hye readers yang tomey-tomey belaka tu,tima kasih tau sebab sudi tinggalkan komen....hampa komen,insyallah cik nat follow hampa balik...hihiiiii...:-)